Belangrijk is dat er géén haar in de oogjes groeien, om ontstekingen te voorkomen.
1. Zorg dat je zelf rustig en ontspannen bent, probeer eerst enkele keren per dag, paar dagen na elkaar, gewoon zonder kam, zonder schaar, met uw vingers aan de hond zijn ooghoekjes te komen, in de regio waar het traanvocht komt richting de neusbrug.
Oefen dit eerst zodat dit zonder stress kan verlopen, uw hond is niet altijd gewoon dat je hier aankomt. De hond voelt uw onzekerheid als die er is. Bouw eerst zo aan een vertrouwensband.
2. Als het vertrouwen er is en dit vlot verloopt, kan je met een heel fijn kammetje de ooghoekjes bijhouden, kam hier altijd van het oog weg – richting de neus, gebruik voorzichtig de hoek van uw kam en trek nooit!!
Knip nooit als er ‘prut’ aan de oogjes vast kleeft, week deze eerst los, alvorens te gaan knippen, dit kan je doen met een vochtig doekje. Probeer zachtjes dit dagelijks te doen zonder te trekken.
3. Wanneer dit vlot gaat, kan je met een klein schaartje, (nooit de punt richting het oog houden) Als u niet gewoon bent om met en schaar te werken, hou uw schaar eerst dicht. Leg het onderste blad van uw schaar op de neusbrug neer, voorzien dat de punt van de schaar evenwijdig loopt met het voorhoofd van uw hond, wanneer je zelf en uw hond ontspannen is, deze stil blijft zitten, kan je zonder te knippen uw schaar een paar keer een klein beetje open doen en weer sluiten, knip nog niet, om zo het vertrouwen op te bouwen. Als dit allemaal prima gaat, kan u voorzichtig plukje voor plukje in dat driehoekje van de ooghoek aan de neusbrug, haartjes wegknippen. Dit kan met een gewoon klein schaartje of met een effileer schaar. Je kan met uw vingers, het haar in dat hoekje wat omhoog zetten, dan voorzichtig, plukje per plukje weg knippen.
Voor de ruwharige honden, kan je de haartjes wat omhoog zetten en het uiterste puntje van het haar vastnemen, haar per haartje, dit tussen duim en wijsvinger, hou voorzichtig met de andere hand, het ander haar tegen en de huid strak, en trek in 1 beweging dat kleine plukje haar uit. Als plukhaar rijp is doet dit géén zeer voor de hond. Belangrijk is de huid strak tegen te houden, en in een vloeiende beweging, kleine plukjes per plukje te ‘plukken’.
Doe dit enkel onder veilige omstandigheden en let goed op de signalen van de hond. Bij vragen neem vrijblijvend contact op.